Plaatsing van kunstgras

Banner kunstgras

Plaatsing van kunstgras

Voor het plaatsen van kunstgras is het belangrijk om dit op de juiste manier te gaan doen. Een juiste plaatsing garandeert een lange levensduur van jouw gazon. Stap voor stap leggen we je uit hoe je best het kunstgras plaatst.

ENKELE TIPS

  • Leg kunstgras bij droog weer en bij een temperatuur tussen 10 en 25 °C. Bij hogere temperaturen gaat de kunstgrasmat uitzetten. Bij afkoelen krimpt het weer.
  • Maak een legplan. Hou rekening met de breedte van de grasmat om verliezen te vermijden. Hou ook rekening met een snijverlies van 5 cm per zijde.
  • Versnij het kunstgras vanaf de rugzijde van het kunstgras. Gebruik de wevingen als richtlijn om recht af te snijden. Hou het mes schuin, zo beschadig je geen grasvezels.


BENODIGDHEDEN

  1. Kunstgras
  2. Afboording tussen gras en beplanting
  3. Gestabiliseerd rijnzand verhouding 1:10 (cement: rijnzand) of lavazand 0/8
  4. Verankering kunstgras: hardhoutbalken of azobé paaltjes
  5. Geotextiel
  6. (Zelfklevende) lijmband en/of kunstgraslijm
  7. Lijmpistool en/of lijmbak
  8. Verankering kunstgras: graspinnen of inox vijzen
  9. Loopmes/Stanley (+ vervangmesjes)
  10. Invulzand
  11. Harde bezem

STAP 1

Verwijder de bestaande grasmat of beplanting tot op een diepte van 10 cm van het gewenste niveau (bv. de hoogte van het terras of afboording). Voorzie altijd een afboording tussen het kunstgras en de beplanting zodat wortels geen schade kunnen aanrichten aan jouw kunstgras.

STAP 2

 • Mogelijkheid 1: Plaats om de meter en in iedere hoek een azobé paaltje
 • Mogelijkheid 2: Plaats aan elke zijde een verlijmde en gevingerlaste Merbau hardhoutbalk. Bij rondingen kunnen azobé paaltjes gebruikt worden.

Plaats de paaltjes of de balken 1,5 à 2,5 cm lager dan het afgewerkt niveau (afhankelijk van het soort kunstgras).

STAP 3

Breng een laag gestabiliseerd rijn- of lavazand aan. Egaliseer het oppervlak met een regel of lat en voorkom zo oneffenheden. Iedere oneffenheid zie je achteraf zeer goed en is moeilijk te herstellen. Laat voldoende uitdrogen (minstens 1 week, afhankelijk van de weersomstandigheden).

STAP 4

Breng het geotextiel goed vlak en in stroken aan (voorkom rimpels). De verschillende stroken geotextiel mogen elkaar ca. 5 cm overlappen. Geotextiel voorkomt het doorgroeien van onkruid en knarsen tijdens het betreden van het kunstgras.

STAP 5

Rol de grasmat uit, bij voorkeur vanuit het mooiste zicht tegen de vleugel in, zo heb je het mooiste zicht op het kunstgras. Plaats het kunstgras zodanig dat je aan elke buitenzijde 5 cm reserve overhoudt. Wanneer je 2 stukken tegen elkaar wil plaatsen, snij zeker de aangrenzende zijdes bij (zie verder bij stap 6). Trek aan de hoeken van de grasmat om plooien te voorkomen. Ligt de grasmat op zijn plaats, snij de randen bij. Vergeet niet deksels van waterputten, grondpennen van parasol of droogmolen uit te snijden!

STAP 6

Wanneer je 2 stukken tegen elkaar wil plaatsen, snij zeker de aangrenzende zijdes bij. Na het afsnijden plaats je de grasmatten naast elkaar. Zorg dat de afstand tussen de tuflijnen op de naad even groot is als tussen de andere tuflijnen, zodat er een gelijke naad ontstaat. Sla de beide zijden om en breng mooi in het midden de lijmband aan.

 • Zelfklevende lijmband: leg de lijmband naar boven.
 • Gewone lijmband: rol deze uit met de gladde kant naar onder en breng de lijm aan over de breedte van de band.
  • Bevestig beide grashelften op de lijmband en druk goed aan. Zorg ervoor dat er geen grasvezels terechtkomen in de lijmband. Laat hierna alles zeker 24 uur drogen!

STAP 7

Om de grasmat aan de boordsteen wat te laten luchten snij je het kunstgras 5mm korter. Bevestig de mat met inox vijzen (met rondel) aan de azobé paaltjes en/of hardhoutbalken of gebruik de graspinnen om het kunstgras vast te zetten.

STAP 8

Strooi gelijkmatig met de hand of met een strooiwagen het invulzand op de mat. Hou rekening met de opgegeven kg/m2 (afhankelijk van soort kunstgras). Borstel de mat op met een harde borstel tegen de haren in. Zo werk je het zand in tussen de vezels en krijg je een natuurlijk ogend gazon.